Списание "Презареди се с енергия"

Как да се презаредите след грип?

При съвременния начин на живот хората не могат да си позволят да боледуват. Натовареният начин на живот, жонглирането със семейството, работата и социалните задължения, не оставят много време за оставане в леглото. Ежедневният стрес допълнително отслабва имунната система. Инфекциите на дихателните пътища като настинка и грип са сред най-честите заболявания на човека. Те са сезонни и се причиняват от множество различни вируси. Възрастните боледуват средно два до пет пъти в годината, а децата-дори още по-често.

Грипът е изключително заразно заболяване и може да Ви събори на легло за дни, дори седмици. Въпреки че обичайно той не включва усложнения, възможно е да доведе до по-сериозни здравословни проблеми като инфекция на синусите, бронхит или пневмония.

Грипът може да Ви остави изтощени и уморени. Тази умора е причинена от обстоятелството, че тялото Ви използва цялата си енергия за борбата с вирусите. На това отгоре Вие  вероятно не сте осигурили на тялото си достатъчно хранителни вещества, поради липсата на апетит. След няколко дни на легло вероятно сте нетърпеливи да се върнете към нормалното си ежедневие. Въпреки това,  връщането към нормалния Ви график твърде бързо и интензивно може само да удължи възстановяването Ви или дори да Ви върне обратно в леглото.

Как можете да възстановите тялото си и да се върнете към нормалното след като сте били болни?

Икона с номер 1

Хранете се с питателна храна.

Плодовете и зеленчуците са основни хранителни ресурси, които поддържат имунната Ви система в добро състояние. Трябва да си напомняте да ядете поне 5 пъти на ден плодове и зеленчуци, за да си набавите достатъчно витамини, минерали и антиоксиданти. В идеалния случай трябва да включвате порция плодове или зеленчуци към всяко ястие. Ако това не е възможно, хранителна добавка като Супрадин® може да Ви достави всички хранителни добавки, от които тялото Ви се нуждае. “Супрадин® Енерджи” е специална формула от витамини и минерала цинк, която се приема за подпомагане на имунната система по време на периоди на повишен физически или психически стрес и в условия, при които тялото Ви има повишени нужди от хранителни вещества (например през зимата). Витамините C и D ще Ви помогнат да останете здрави и силни през целия студен сезон. Има някои особено добри храни за повишаване на имунитета, които можете да добавите към Вашата диета:

  • Чесън - лесно е да добавите чесън към ястията си. Чесънът има естествени антибактериални и антивирусни свойства, които помагат за предотвратяване на настинки, грип и последващи вторични инфекции.
  • Кисело мляко - снабдява Ви с полезни бактерии, наречени “пробиотици”, които поддържат храносмилателната и имунната Ви система в добро състояние.
  • Гъби - те могат да повишат производството на бели кръвни телца, които помагат на тялото Ви да се пребори с инфекциите
  • Киви и портокали - Те са чудесен източник на витамин С, който е от съществено значение за имунната система. Витамин С е с висока концентрация в левкоцитите и се консумира бързо при инфекция.
  • Джинджифил - Той помага за стимулиране на циркулацията и подпомага изпотяването, което елиминира токсините.
Икона с номер 2

Пийте много течности.

Високата температура и прекомерното изпотяване могат да доведат до дехидратация. Течностите могат да помогнат за поддържане на производството на слуз и секрецията в дихателните пътища, за да прогонят настинката. Препоръчително е да се пият поне два литра течности на ден. Топлите напитки са особено полезни, защото високата температура подпомага по-бързото побеждаване на вирусите. Напитките, препоръчителни по време и след боледуване, включват:

  • Мед и лимон. Медът има антибактериални и успокоителни свойства, които могат да Ви помогнат да се борите с инфекцията на дихателните пътища, но също така да получите по-добър сън.
  • Зелен чай. Той съдържа катехин, който помага на черния дроб и е силен антиоксидант.
Икона с номер 3

Овлажнявайте въздуха.

Сухият въздух може да влоши симптомите Ви. Можете да си купите овлажнител или да поставите купа с вода близо до радиатор. Водата ще овлажни въздуха, което ще го направи по-лесен за вдишване. Това е от полза, ако грипът Ви се е превърнал в синузит.

Икона с номер 4

Намалете темпото.

Може да бъде изкушаващо да се върнете към ежедневието си веднага след като се почувствате по-добре. Не бива да се насилвате да правите нещата твърде бързо. Дори да си мислите, че се чувствате по-добре, третирайте себе си сякаш не сте. Вслушвайте се в нуждите на тялото си и опитайте да настроите рутината си според тях.

Икона с номер 5

Правете упражения за разтягане.

Оставането в леглото в продължение на дни може да възпали мускулите Ви и да причини схващания. А връщането към ежедневната Ви рутина може да Ви накара да се почувствате некомфортно. Затова е важно да разтягате мускулите си и да ги затопляте.

Икона с номер 6

Ходете на плуване или практикувайте йога.

Нежни упражнения като плуването, или ходенето на йога, могат да помогнат за презареждане на тялото Ви, но няма да го натоварят твърде много.

Икона с номер 7

Изключете телевизора и мобилните си устройства.

Трябва да почивате много, докато се възстановявате от грип, а тези устройства могат единствено да Ви разсеят. В допълнение, синята светлина, излъчвана от тях, предизвиква напрежение в очите Ви и е свързана с физическа и психическа умора. Тялото Ви има нужда от всичката си енергия за да се бори с инфекцията.

Жена, която подправя ястие със свежи билки

Има неща, които трябва да избягвате, ако искате да се изправите на крака по-бързо:

  • Не се преуморявайте с упражнения. Прекомерните тренировки могат да стресират тялото Ви твърде много. Ако преди сте бягали всеки ден, започнете първо с ходене.
  • Не пийте алкохол. Той отнема Витамин C от тялото Ви, както и други хранителни вещества, от които тялото Ви има належаща нужда, за да се бори с вирусите.
  • Не пушете. Пушачите са по-предразположени към инфекции. Приемът на никотин влошава способността на белите кръвни клетки да убиват патогени. Пушачите също така имат по-малко полезни бактерии в телата си и повече бактерии, причиняващи заболявания на кожата и устата.

Няма по-добро средство за борбата с грипа от съня. Той не само ускорява оздравяването, но и намалява риска от сериозни усложнения на грипа. Опитайте да се отпуснете поне два часа преди лягане и да добавите около час към нормалния си режим на спане за поне две седмици. Можете също да обмислите добавянето на “Супрадин® Енерджи” към хранителния си режим. Една таблетка с вкус на портокал дневно укрепва естествените Ви защитни сили и Ви позволява да се сбогувате с настинката и грипа.