Списание "Презареди се с енергия"

Причини да се чувствате уморени

“Толкова съм уморен/а” Колко често чувате това от вашия партньор, дете, колега или приятел? Изтощението и умората са често срещани проблеми и има много възможни причини за тях. Когато анализирате причините, първо е важно да изключите медицински заболявания, тъй като изтощението често придружава заболяване. Изтощението може да бъде физиологично и да възникне поради липса на възстановителен сън, необичани усилия или поради липса на упражнения, смяна на сезоните или неадекватен хранителен режим. Изтощението може да бъде и психическо и да се прояви като безпокойство, стрес и липса на мотивация.

Нека погледнем някой от най-често срещаните видове изтощение и техните симптоми.

Икона с номер 1

Изтощение на работното място.

Може често се чувствате уморени и това може да е свързано с работата. Въпреки, че обичате работата си, но понякога не можете да се откъснете от нея. Взимането на работа вкъщи, проблеми с управлението на напрежението, пиенето на прекалено много кафе или бърз обяд - всички тези неща могат да бъдат причина за вашата умора. Симптомите на изтощението, свързано с работа, включват: проблем с фокусирането, разсеяност, спад в ефективността, раздразнителност и необщителност.

Икона с номер 2

Умора след спортуване

Физическата активност е полезна за вашето здраве. Когато обаче правите упражнения, хранителните нужди на тялото ви се увеличават. Ако не предоставяте на тялото си достатъчно хранителни вещества, това може да доведе до дисбаланс, който може да бъде причина изтощението и прекомерна умора. Например, магнезият и желязото са два жизнено важни минерали, които са отговорни за производството на енергия. Други причини може да са: липсата на хидратитане преди, по време на или след спортуване, неподходящо време за тренировки или прекалено интензивни тренировки. Симптомите умора след спортуване могат да се проявят като: мускулна астения, спазми или трудно възстановяване.

Икона с номер 3

Сезонна умора

Това често се случва през есента и зимата. Може да вините липсата на витамин D за вашето изтощение. Не прекарвате достатъчно време на открито и вашата кожа няма възможност да абсорбира достатъчно слънчева светлина, което позволява на организма да синтезира витамин D. Също така, през зимните месеци вашите навици се променят, ритъмът ви на живот се забавя, може да не си набавяте достатъчно пресни плодове и зеленчуци, за да подкрепите тялото си с витамини и минерали. Всичко това е нормално. Ако обаче имате симптоми като необичайна липса на ентусиазъм за развлекателни дейности, избягвате социални занимания, липса на енергия или се разболявате веднага като застудее, може да страдате от сезонна умора.

Млада жена, която тазбърва енергизиращо смути.

Причините за умората и изтощение, описани по-горе, са свързани или с начина ви на живот, сезонните условия или с специфични обстоятелства, които могат да бъдат повлияни с някои промени и приспособяване. Въпреки това има състояние наречени синдром на хроничната умора, което може да продължи с години и да ви направи постоянно изтощени. Тези, които страдат от него изпитват непреодолимо изтощение и докато това продължава, ви лишава от жизненост, сила и енергия. Човек е твърде изморен да върши нормалните си задължения и лесно се изтощава без очевидна причина. Другите симптоми са:

  • обща болка, болка в мускулите и ставите,
  • психическа умора, безпокойство и депресия,
  • чести инфекции,
  • замаяност и
  • понижено либидо.

Няма една единствена причина за това заболяване и факторите може да са много, Може да бъде предизвикан от вирусно заболяване като настинка или грип или стресиращо събитие. Това заболяване може да бъде придружено от грипо-подобно заболяване, което предизвиква нарушения на съня. Липсата на сън не позволява на тялото да се възстанови, което може да доведе до понижаване на нивото на абсорбиране на хранителни вещества.

Има някои прости решения за справяне с общата умора.

Икона с номер 1

Сън.

Следването на редовен график за лягане и набавянето на 7-9 часа сън помага на тялото ви да се презареди и да се будите изпълнение с енергия всеки ден.

Икона с номер 2

Здравословен хранителен режим.

Ако искате да се преборите с постоянната умора, трябва да обогатите хранителния си режим с плодове и зеленчуци, които съдържат необходимите витамини и минерали. През зимата избирайте храни богати на витамин D. Хората, които спортуват интензивно, трябва да стимулират организма си с минерали като магнезии и желязо. Ако се нуждаете от повече енергия, потърсете източници на витамини В. Въпреки че мислите че се храните здравословно, може все пак да страдате от липса на някои витамини и минерали. Някои плодове и зеленчуци са сезонни и съдържат различни нива на хранителни вещества. В тази случай мултивитамини Супрадин® Енержи може да бъде идеалното решение за вас. Те са създадени за да победят умората и да преодолеят хранителните липси, за да се чувствате силни и здрави всеки ден. Работи от първия прием и може да приема всеки ден, преди или след закуска. Таблетките мултивитамини Супрадин® Енерджи са цялостна висококонцентрирана формула с клинично доказани резултати.

Икона с номер 3

Тренирайте.

Хората често казват, че твърде уморени, за да тренират. Доказано е обаче, че да бъдете активни помага за освобождаването на повече енергия. Ако не харесвате продължителното тичане и изтощителните сесии във фитнеса, до 15-минутна разходка ще ви помогне в борбата с умората.

Добавките мултивитамини Супрадин® помагат за презареждане на нивата на енергия и заедно с медицинско лечение, подкрепящи терапии и промени в начина на живот, могат да изиграят важна роля в борбата с умората.

Ако все пак продължавате да се чувствате уморени и мислите, че нищо не ви помага, може би трябва да се консултирате с лекар и да проверите дали няма скрито медицинско състояние.

* Kennedy DO, Stevenson EJ, Jackson PA, et al. Мултивитамините и минералите моделират енергийния метаболизъм на цялото ви тяло и кръвообръщението на мозъка по време на изпълнение на когнитивни задачи: Двойно-сляпо рандомизирано плацебо-контролирано клинично изпитване. Nutr Metab (Lond). 2016;13:11.