Списание "Презареди се с енергия"

Най-добрите начини за справяне с настинка и грип

Ттрдно можете да избегнете хващането на настинка или грип. Вирусите могат да заразят всеки и няма значение дали сте здрави или не, или млади или възрастни. Вирусите се разпространяват лесно чрез въздуха и така заразените хора могат да разпространят вируса чрез кашляне или кихане до хора в непосредствена близост. Грипният сезон протича от есента през зимата и през пролетта, като неговият пик е между декември и февруари. Заразените лица могат да пренасят вируса на други лица ден преди и до 5-7 дни след поява на симптомите. Този период може да бъде по-дълъг при Вашите деца или хора със слаба имунна система. Както настинките, така и грипа са респиратори инфекции. Основната разлика между настинката и грипа е тежестта на симптомите. Като цяло настинката протича с по-леки симптоми от грипа.

Симптоми на настинка/грип:

Икона с номер 1

Течащ или запушен нос

Икона с номер 2

Възпалено гърло

Икона с номер 3

Кашлица

Икона с номер 4

Кихане

Икона с номер 5

Главоболие или болки в тялото

Икона с номер 6

Умора и изтощение

Активна, която се узмихва, с чадър в дъжда.

Въпреки че е трудно да се предпазите от хващането на настинка или грип, има някои начини, с които да подсилите имунната си система. С напредването на възрастта, Вашата имунна система се променя и способността ѝ да идентифицира чужди вируси намалява. Вашето тяло произвежда все по-малко количество и по-малко ефективни бели кръвни телца, които отговарят за справянето с вирусите. Това води до повишен риск от заразяване със заболяване като грипът. Някои учени предполагат, че умерените упражнения могат да повишат способността на тялото да се пребори с бактериални инфекции с напредването на възрастта. Също така е важно да включите достатъчно витамини и минерали като витамин С и цинк във Вашия хранителен режим. По време на зимния сезон има по-малко налични сезонни плодове и зеленчуци, които могат да Ви предоставят тези витамини и минерали и затова можете допълнително да използвате добавки като мултивитамините Супрадин®. Ефервесцентните таблетки Супрадин® Енерджи са хранителна добавка, която съдържа витамини и минерали, по-специално витамин С, цинк и витамин Д. Заедно те спомагат за поддържане на защитата на Вашето тяло по последователен начин.

Други начини за подсилване на Вашата имунна система, които помагат за избягване на настинки и грип: 

  • Качествен сън. Доказано е, че ако не си набавите достатъчно сън, това може да засегне Вашата имунна система.  Препоръчително е да си лягате и да ставате по едно и също време. Възрастните трябва да получават между 7-9 часа сън всеки ден. Добрата почивка е ключът към поддържането на психически и физически баланс. 
  • Защитете се от замърсявания. Имунните системи биват засегнати от Вашата заобикаляща среда, въздухът, който дишате и водата, която пиете. Когато Вашите дробове, стомах или кожа попаднат в контакт с екологични замърсители, Вашата имунна система трябва да работи усилено, за да се пребори с тях. 
  • Пътувайте безопасно. По време на пътуване Вашата имунна система е изложена на нови бактерии и вируси. Важно е да подкрепите имунната си система с всички хранителни микроелементи, от които се нуждае, за да функционира правилно. Добра идея е да си носите дезинфектант за ръце, за да поддържате нещата дезинфектирани, когато не можете лесно да си измиете ръцете. 
  • Бъдете щастливи и спокойни. Колкото по-позитивни сте, толкова по-силна ще бъде Вашата имунна система. Стресът поставя тялото Ви в ситуация на постоянна тревожност, която може да бъде изключително вредна  за Вашата имунна система и затова трябва да поддържате спокоен и контролиран ритъм на живот. Също така, учени са открили, че песимистично настроените хора живеят по-кратко от тези с положителен поглед над живота, и че смехът помага за намаляване на хормона на стреса и засилва производството на клетки на имунната система. 
  • Хранете се здравословно и балансирано. Трябва да включите в хранителния си режим храни, които съдържат необходимите витамини и минерали, за да поддържате имунната си система в добро състояние. Витамини като витамин С, Д и минерали като мед, желязо и цинк, са само част от хранителните микроелементи, от които тялото се нуждае, за да бъде добре. Чудесни източници на тези витамини и минерали могат да се намерят в: риба и морски дарове, червено месо, зелени зеленчуци, плодове като портокали, киви или ягоди, ядки. Добавки като мултивитамините Супрадин® също могат да добавят тези витамини и минерали към Вашия хранителен режим. Супрадин® е цялостна формула от мултивитамини, която работи от първия прием.

Ако обаче нямате късмет и сте успели да се разболеете с вирусна настинка/грип, има някои начини за борба с тях. Антибиотиците атакуват само бактерии и следователно няма да подействат на вирусни инфекции като настинката и грипът. Вместо това можете да пробвате тези безопасни и ефективни естествени лекове против грип:  

Икона с номер 1

Набавяйте си достатъчно почивка и сън.

Трябва да си останете вкъщи веднага щом забележите симптоми на настинка/грип, за да спрете разпространението на инфекцията. Докато не се чувствате много добре, няма да можете да правите кой знае какво, затова сънят е естествен лек срещу грипа. Докато почивате, поставете допълнителна възглавница под главата си, за спомогнете за освобождаването на назалните пътища.

Икона с номер 2

Поемайте достатъчно течности, за да избегнете дехидратация.

Пиенето на голямо количество течности може да помогне за разграждане на назалния секрет и предотвратяване на дехидрацията. Избягвайте напитки като кафе, чай или газирани напитки, тъй като те могат да бъдат дехидратиращи.

Икона с номер 3

Правете гаргара често, за да успокоите възпаленото гърло.

Разтварянето на сол в топла вода и правенето на гаргара с нея може да помогне за облекчаване на възпалено гърло.

Икона с номер 4

Взимайте горещи душове.

Парата може да хидратира гърлото и назалните пътища като едновременно с това помага за освобождаването им от секрети.

Икона с номер 5

Използвайте добавки с цинк.

Има известно количество доказателства, че приема на добавки с цинк, веднага след като забележите грипни симптоми, може да намали продължителността на боледуването. Супрадин® Енерджи съдържа висока доза витамини C и D и цинк. Неговата специално разработена формула ще Ви помогне да намалите симптомите на настинка и грип и ще Ви позволи да се възстановите по-бързо.

Икона с номер 6

Поддържайте тялото си с пилешка супа.

Проучване установява, че една от съставките на пилешката супа, която се нарича карнозин, може да помогне на имунната Ви система да се пребори с грипа.

Ако искате да предпазите семейството си докато се борите с грипа, ето няколко съвета, с които да спрете разпространяването на настинките и грипа:

  • Мийте си ръцете. Инфекциозните заболявания се предават чрез допир като могат да се прехвърлят от ръцете на очите и устата. 
  • Използвайте кърпички. Когато кашляте или кихате трябва да използвате кърпичка, която след това да изхвърлите в коша. Така бактериите няма да попаднат по ръцете Ви и да се разпространят. 
  • Дезинфекцирайте предметите, които пипате. Трябва да дезинфекцирате предмети като дистанционни, играчки, дръжки на врати или маси. Бактериите могат да живеят с часове.
  • Не споделяйте лични вещи. Трябва да избягвате да споделяте четки за зъби, кърпи, чаши или прибори с болен човек.

Въпреки че може да бъде трудно да избегнете настинка или грип през зимния сезон, има начини, чрез които да подсилите имунната си система и да улесните борбата с вирусите. Най-добрият начин да останете здрави е да подкрепите тялото си с много витамини и минерали, да си набавяте достатъчно сън всеки ден и да избягвате стреса. Хранителни добавки като Супрадин® Енерджи могат да помогнат за подсилването на имунната Ви система. Благодарение на витамините и минералите, които съдържа, ще Ви помогне да преборите зимната умора, да увеличите енергията си и спомага производството на витамин Д през периода на намалено излагане на слънчева светлина.