Интелигентно хранене

Как да се презаредите с енергия с помощта на витамини и минерали?

Витамините и минералите, наречени микронутриенти, са вещества, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото Ви.

Можете да си набавите витамини и минерали от храните, които приемате, но някои храни може да съдържат по-голямо количество от тях, в сравнение с други. Знаехте ли, че морковите са полезни за очите? Морковите съдържат вещества, наречени каротиноиди, които Вашето тяло превръща във витамин А, който допринася за здравето на очите. Недостигът на витамини може да причини сериозни здравословни проблеми. Витамините са отговорни за функционирането на жизненоважни процеси. Тялото ги използва, за да расте и да се развива. Всеки витамин играе различна роля в тялото, а някои работят заедно при определени процеси, или се поддържат взаимно. Тялото не е способно да произвежда витамини, с изключение на витамин D, затова те трябва да се набавят чрез режима на хранене. Подобно на витамините, минералите също са от съществено значение за физическото и психическо здраве на човека. Препоръчително е винаги да проверявате етикетите на храните за да се информирате за витамините и минералите, които съдържат. Така, ако избирате напитка, ще откриете, че чаша мляко е добър източник на витамин D и минералите калций и фосфор. Чаша сода, от друга страна, не съдържа никакви витамини и минерали.

Как работи?

Тялото Ви трансформира и преработва витамините и минералите в източници на енергия.

Икона с номер 1

Поглъщането.

Това е първата стъпка от получаването на хранителни вещества. При този процес храната се приема от устата и се разкъсва на малки парченца от зъбите. Идеално балансираната диета съдържа въглехидрати, мазнини, протеини и хранителни вещества (витамини и минерали).

Икона с номер 2

Усвояването.

В следващата стъпка големите молекули се разграждат до малки молекули така че да бъдат абсорбирани от кръвта. Вашите черва превръщат въглехидратите в глюкоза, протеините в аминокиселини и мазнините в мастни киселини.

Икона с номер 3

Обмяна на вещества.

Хранителните вещества се транспортират до клетките от кръвта. Енергията се произвежда от клетъчните митохондрии с помощта на витамините и минералите.

Жена, която си приготвя здравословно ястие.

Балансираният режим на хранене е необходим на тялото Ви, за да получи то всички хранителни вещества, които са му необходими за произвеждането на енергия. Витамините и минералите, които  участват конкретно в производството на енергия, са:

Витамини от група B

Витамини от група B

Участват в обмяната на енергия, в реакциите, които освобождават енергия. Те спомагат за разграждането на храната от големи хранителни вещества до малки единици, които тялото може да използва за да превърне храната в “гориво”.

Тиамин (B1) е от значение за различни метаболитни пътища, като разграждането на въглехидратите. Добри източници на този витамин са:  пълнозърнести продукти, свинско месо, черен боб и черноморски миди.

Ниацин (B3). Този витамин не само превръща храната в енергия, но също така поддържа здравето на нервната система. Храни, богати на ниацин са:  пилешко месо,  фъстъци, мляко, риба, кафяв ориз и пълнозърнести храни.

Витамин В6 участва в почти 100 метаболитни процеса и е от съществено значение за разграждането на храните, по-конкретно въглехидратите. Добри източници на витамин В6: месо, ориз, картофи и слънчогледови семки.

Витамин В12 също подпомага преобразуването на храната, която ядете, в енергия, която клетките могат да използват. Той допринася за нормалното функциониране на нервната система и нормалното образуване на червени кръвни телца. Храни, богати на В12 са: миди, пъстърва, сьомга, говеждо месо.

Магнезий

Магнезий

Този минерал се използва от 300 биологични реакции, в мускулите, мозъка, костите и клетките. Той играе важна роля за възможността на тялото Ви да произвежда енергия, да се изправя пред предизвикателствата на ежедневието и да запазва здравето си. Храни, които съдържат магнезий:  бадеми, спанак, кашу и авокадо.

Цинк

Цинк

Това е многофункционално хранително вещество, участващо в повече от 300 метаболитни процеса в тялото (от мозъка до имунната система). Неодстигът на цинк може да доведе до понижени нива на енергията. Храни, които са източник на цинк, са: стриди, раци, месо и нахут.

Коензим Q10

Коензим Q10

Това е важно витаминоподобно вещество, необходимо за правилната функция на много органи и химични реакции в тялото. То подпомага осигуряването на енергия за клетките. Коензим Q10 има антиоксидантно действие. Получава се в малки количества от месото и рибата.

Желязо

Желязо

Желязото е важен минерал, който помага за циркулацията на кислорода в тялото. То също така е необходимо за правилното развитие и функциониране на клетките. Недостигът на желязо често води до анемия, която може да увреди когнитивните способности, да понижи имунитета и да повлияе негативно на работоспосбоността. Храни, богати на желязо: стриди, бял боб, леща, спанак и говеждо месо.

За максимално повишаване на енергията трябва да имате разнообразен хранителен режим. Съдържанието на хранителни вещества варира при различните плодове или зеленчуци и различните избори ще покрият Вашите нужди. През деня е препоръчително да се храните по три пъти на ден с две междинни хранения. В идеалния случай всички ястия трябва д включват някакви плодове и зеленчуци и да стигат за пет порции на ден. Липсата на важни хранителни вещества може да доведе до загуба на енергия. Супрадин® Енерджи, благодарение на пълния набор от витамини и минерали, осигурява на тялото допълнителна енергия, от която то се нуждае. Той включва коензим Q10, който подпомага освобождаването на енергията в тялото. Дневния прием на Супрадин® подпомага процесите по преобразуване на хранителни вещества в енергията, необходима на тялото през целия ден. Той е създаден специално за хора, водещи динамичен и натоварен начин на живот. Въпреки това режимът на хранене не е единственият фактор за недостига на витамини и минерали. Някои избори в начина на живот, като пушенето или консумацията на алкохол, могат да допринесат за недостига на витамини, което в замяна може да увеличи физическата и психическата умора.