Списание "Презареди се с енергия"

Как да подобрите психическото си състояние?

Вашият мозък е изключително сложна структура, която съдържа 100 милиарда неврона с около квадрилион връзки между тях. Това са 10 000 повече връзки от звездите в галактиката! Много процеси в мозъка са мистерия, но хората започват бавно да ги разкриват. Управлението и контрола на тази невероятна машина е монументална задача и системите и структурите, които изграждат мозъка, се нуждаят от Вашата помощ, за да функционират правилно. Поради сложната си структура, мозъкът се нуждае от голямо количество енергия, за да функционира ефективно. Въпреки че той е само 2% от общото телесно тегло, мозъкът използва около 20% от калориите, които тялото поема. Ето защо трябва да внимавате за качеството на храните и добавките, които консумирате, но също така и за начина Ви на живот. Всичко това може да има огромен ефект върху психическото Ви състояние.

Усмихващ се мъж на средна възраст, който чете вестник.

Има някои начини за подобряване и поддържане на добро психично състояние. Тези съвети ще Ви помогнат по време на умствени усилия.

Икона с номер 1

Хранете се добре.

Храната е жизненоважна за доброто физическо и психическо състояние. Доброто хранене може да се свърже с усещането за добро състояние. Вашият мозък поглъща голямо количество на енергия, витамини и минерали и затова е необходимо постоянно да се подсилва с качествени хранителни вещества. Консумирането на подкрепяща мозъка храна може да окаже подкрепа на краткосрочните и дългосрочните функции на мозъка. В идеалния случай, като възрастен Вие следва да имате три основни хранения и две междинни закуски. Чрез балансиран хранителен режим Вие осигурявате на Вашето тяло различни хранителни вещества: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода, всяко от което има специфична функция във Вашето тяло. Дори да се храните здравословно обаче, може все пак да рискувате да не предоставите достатъчно хранителни вещества на Вашето тяло. Хранителни добавки като таблетките мултивитамини Супрадин® Енерджи могат да помогнат за запълване на дефицита. Това е цялостна висококонцентрирана формула, която съдържа 13 витамина и 9 минерала, например цинк и желязо, които допринасят за здравето на Вашия мозък. Супрадин® действа от първия прием и може да подсили Вашата бдителност и концентрация. Ако искате да помогнете на мозъка си по време на умствени усилия, следвайте този лесен план:

  • Сутрин - Приемете обилна закуска придружена от плодове, които са добър източник на витамин В и витамин С (и двата витамина допринасят за по-добро функциониране на мозъка). Плодове, богати на витамин В или С са: всички горски плодове, киви и портокали. Яйцата, които са любима закуска на много хора, може да бъдат ефективна храна за мозъка. Те са богати на витамини В (витамин В2 и биотин), които могат да предотвратят свиването на мозъка и да забавят спада в познавателните способности. Млечните продукти ще Ви осигурят калций, който е жизненоважен за доброто състояние на Вашите неврони.
  • В средата на деня - За Вашия обяд изберете балансирани и съдържащи скорбяла храни (с фокус върху зърнените храни), плодове и зеленчуци. Зърнени храни като: ориз, ечемик, булгур, пълнозърнест хляб.
  • Вечер - Трябва отново да си припомните, че храната трябва да бъде балансирана и не много тежка. За месо изберете най-малко тлъстото, а за риба - най-тлъстата. Те включват: сардини, херинга, скумрия, сьомга или риба тон. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които могат да подобрят структурата на мозъчните клетки наречени неврони. Проучване е установило, че хора с по-висок прием на омега-3 имат подобрено кръвообращение в мозъка. Повишеният кръвен поток повишава снабдяването на мозъка с кислород. Учените също така са установили връзка между омега-3 нивата и по-добрите познавателни способности или способността за размишляване. Зелените зеленчуци са добър избор за допълнение към Вашата вечеря. Броколите, брюкселското или къдравото зеле, са известни като стимулиращи мозъка зеленчуци. Отгоре на всичко не трябва да ядете много късно вечер. Това може да повлияе на Вашия сън, а качеството на съня може да повлияе на Вашето настроение и психическо състояние.
  • Относно междинните закуски, има чудесни неща, които могат да подобрят психичното Ви състояние. Боровинките, пеканите и гроздето съдържат антиоксиданти, които са изключително важни за здравето на мозъка. Мозъкът е изключително податлив на оксидативен стрес, който допринася за свързания със старостта спад в познавателните функции и заболяванията на мозъка. Ядките и семената съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Бадемите, орехите и кедровите ядки са също добри за Вашия мозък, тъй като те съдържат множество ненаситени мазнини и протеини, които да поддържат нивата Ви на енергия през деня.
Икона с номер 2

Поддържайте тялото си здраво.

Стара поговорка казва “Здрав дух, здраво тяло”. Има много истина в нея. Ако искате да се погрижите за мозъка си, първо трябва да се погрижите за тялото си. Като намалите или елиминирате консумацията на алкохол, спрете тютюневите изделия и ограничите приема на стимулиращи напитки (особено преди сън), може да стимулирате мозъчните си функции. Напитки като кафе, чай или газирана напитка могат да разстроят съня Ви. А сънят е важен поддържането на добро психическо състояние. Ето защо трябва да се опитате да се придържате към редовен график на лягане. Здравословният начин на живот може да Ви помогне да останете енергични и да подобри уменията Ви за концентриране. Редовните физически упражнения също се препоръчват за поддържане на добра форма и снабдяване на мозъка с кислород.

Икона с номер 3

Почивайте.

По време на забързаното си ежедневие често забравяте да намалите темпото и да си починете. Важно е обаче да намерите време само за себе си. Четете любимата си книга, разходете се, изберете си ново хоби - всички тези развлекателни дейности ще Ви помогнат да се чувствате добре, което ще доведе до по-добро психическо състояние. Особено важно е да си почивате и да правите прекъсвания по време на стресиращи периоди като полагането на изпити. Това ще позволи на мозъка Ви да се възстанови и презареди.

Икона с номер 4

Изградете взаимоотношения.

Свързването със света около Вас ще стимулира ума Ви. Ето защо е важно да имате приятели, да поддържате положителни взаимоотношения в офиса или да участвате в отборни спортове. Разнообразяването на Вашите срещи и споделянето на Вашите интереси с другите ще помогне за изостряне на любопитството Ви.

Следването на стимулиращ мозъка хранителен режим може не само да подобри психическото Ви състояние, но също да донесе много ползи за цялото тяло. Освен балансирания и питателен хранителен режим, добрият сън, упражненията и намирането на време за развлечения могат значително да повлияят на функционирането на мозъка. Таблетките мултивитамини Супрадин® Енерджи ще Ви дадат увереност, защото сте силни и готови за предизвикателствата на ежедневието. Тройният ефект на Супрадин®: намалява умората, възстановява недостатъчното количество на витамини и активизира енергията, може да Ви даде увереност, за да се чувствате силни и готови за предизвикателствата на ежедневието.