Интелигентно хранене

Витамини и минерали за нуждите на Вашите деца.

Вашите растящи деца се нуждаят от енергия. Те използват доста енергия, защото начина им на живот е много заангажиран: те ходят на училище, трябва да напишат домашните си, участват в извънкласни дейности, спортове и игри. За да произведат тази енергия, техните организми се нуждаят от витамини и минерали. Тези вещества могат да се открият в храната, която ядат. Всеки витамин и минерал играе различна роля в техните тела. Благодарение на тези витамини и минерали тялото може да работи правилно, така че децата да растат и да се развиват както трябва. В идеалния случай, те трябва да си набавят всички витамини и минерали от здравословен и балансиран хранителен режим. Това обаче невинаги е възможно. Има много фактори, които да могат до доведат до витаминен дефицит при децата, като боледуване, спазване на ограничен хранителен режим или вашето дете е придирчиво към храната. В тези случаи, добавка от витамини може да помогне на Вашите деца.

Децата се нуждаят от същите витамини и минерали както и възрастните, но в по-малки количества. Хранителните нужди на децата зависят от възрастта, пола, големината, растежа и нивото им на активност. Хранителните вещества, които спомагат изграждането на костите и стимулират развититео на мозъка, са особено важни в детството.

Активно момиче, което играе на лулка

Нека разгледаме някои витамини и минерали, които са особено важни за здравословното развитие на децата:

Витамин А

Витамин А

Този витамин играе важна роля в зрението, по-конкретно нощното виждане. Той също укрепва имунната система и помага на тялото да пребори инфекциите. Децата са изложени повече на заболявания, тъй като прекарват повече време в места, на които могат да се заразят като училища, паркове, търговски центрове. Трудно ще предпазите децата си от разболяване поради контакта им с други деца и факта, че имунната им система все още не е развита напълно. Ако искате да помогнете на децата си да поддържат нормално зрение и имунна система, не забравяйте да добавите към хранителния им режим храни богати на витамин А.

Хранителни източници на витамин А: сладък картоф, спанак, моркови, чушки, манго.

Витамин В

Витамини от група В

В12 и други витамини В, по-специално В6 биотин, ниацин и фолиева киселина. Тези витамини са важни за метаболизма, енергията и нервната система. Тази група витамини е също свързана с производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Холинът е хранително вещество подобно на витамин. Той е необходим на тялото, за да синтезира ацетилхолин, който играе важна роля в мозъчните функции като паметта. Мултивитаминът Супрадин® Кидс съдържа холин, който е необходим на децата за правилното развитие на тялото и има им през първите години, когато трябва да научат много неща.

Хранителни източници на витамини В: бобови култури, риба, месо, млечни продукти и зеленолистни зеленчуци.

Витамин С

Витамин С

Този витамин е важен за поддържане на тъканите в тялото като венци, кости и кръвоносни съдове в добро състояние. Витамин С е също ключов за нормалното функциониране на имунната система.

Храни богати на Витамин С: червена и зелена чушка, киви, броколи и ягода.

Витамин D

Витамин D

Този витамин е необходим за здрави кости и зъби. Помага също на тялото да абсорбира калции. Витамин D се произвежда във Вашата кожа, ако сте изложени на пряка слънчева светлина.

Хранителни източници на витамин D: тлъста риба (сьомга, тон, скумрия) и малки количества в говеждия черен дроб и сиренето.

Витамин Е

Витамин Е

Този витамин помага за защита на клетките и тъканите от оксидативно увреждане.

Хранителни източници на витамин Е: слънчогледови семки, ядки, спанак и киви.

Калции

Калции

Този минерал е основен градивен елемент на костите и зъбите. Колкото повече кости си изградят децата Ви сега, толкова по-голям резерв ще имат, когато започне загубата на кости по-късно през годините.

Храни, богати на калции: млечни продукти, къдраво зеле и китайско зеле.

Желязо

Желязо

Този минерал е необходим в червените кръвни клетки и помага за преноса на кислород от белите дробове до различни части на тялото. Желязото е важно за растежа и развитието на децата.

Хранителни източници на желязо: стриди, бял боб, леща, спанак и телешно.

Омега-3

Омега-3

Тази мастна киселина е особено ползотворна за мозъка, тъй като допринася за неговата структура и следователно функциониране. Омега-3 играе важна роля в развитието на децата, тъй като спомага зрението и мозъка. Децата, които си набавят достатъчно омега-3 в ранно детство, демонстрират висока интелигентност, по-добри социални умения, по-малко поведенчески проблеми и понижен риск от забавяне в развитието.

Хранителни източници на омега-3: риба и морски дарове (особено тлъста риба), ядки и семена и растителни масла.

Всички тези хранителни вещества децата могат да си набавят, ако следват разнообразен и балансиран хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци. Стараете се да пазите децата си здрави, но въпреки усилията Ви е трудно да ги накарате да ядат правилните храни в правилното време и в правилното количество. Кога добавка от мултивитамини и минерали може да бъде полезна за Вашите деца?

  • Когато едно дете е капризно относно храната и не яде балансирани храни, състощи се от свежи продукти редовно, то вероятно не си набавя всички необходими хранителни вещества. Децата често избират не толкова здравословни храни като такива от заведения за бързо хранене, полуготови храни и междинни закуски с високо съдържание на захар, но без хранителни микроелементи.
  • Децата, които са на ограничен или специален хранителен режим, може да не консумират всички хранителни микроелементи, които са им необходими, за да имат енергия да растат и да се развиват правилно.
  • Децата вегетарианци или вегани или тези, които следват диета без млечни продукти, може да бъдат изложени на риск от калциев или железен дефицит, което може да бъде много опасно за растящите им тела, когато не си набавят тези хранителни микроелементи от алтернативни източници.
  • След боледуване. Вашето дете може да се чувства изтощено след серия настинки и вируси и може да е трудно да му дадете плодове и зеленчуци или други здравословни храни. Въпреки това е необходимо да му предоставите нужните количества витамини и минерали, за да може да се възстанови по-бързо.

Мултивитамините Супрадин® Кидс съдържат специално създадена формула, която подкрепя развитието на мозъка. Витамини В и С допринасят за производството на енергия, докато холинът и омега-3 подкрепят здравословното функциониране на мозъка. Тези витамини и хранителни вещества са от решаващо значение за когнитивното развитие, тъй като те участват в процесите на развите на нервната система. Мултивитамини Супрадин® Кидс са чудесен избор за Вашите деца, тъй като те подкрепят умственото развитие и съдействат за фокуса и вниманието.

Разгледайте най-добрите

Продукти за Вашите нужди

Ефервесцентни таблетки Супрадин® Енерджи

Ефервесцентни таблетки Супрадин®Енерджи

Мултивитамин с коензим Q10

Филмирани таблетки Супрадин Енерджи

Филмирани таблетки Супрадин® Енерджи

Мултивитамин с коензим Q10