Списание "Презареди се с енергия"

Как да подобрите концентрацията на Вашето дете?

Много деца имат трудности с фокуса и концентрацията. В повечето случаи това е така, защото са деца, имат много енергия, любопитни са за всичко около тях и се разсейват лесно. Също така за тях е трудно да останат фокусирани за продължителни периоди от време. Да бъдеш концентриран е скучно особено като могат да мислят за милиони други неща. Затова не е нетипично детето Ви да има затруднения с концентрирането и това не означава, че има проблем. Ако обаче се притеснявате, че това се случва често, може да се чудите какви са причините и как да помогнете.

Предизвикателство е да останат фокусирани. Децата може много да се опитват да се концертират, но просто да не успяват да го направят. Това не означава, че не са интелигентни или трудолюбиви. Не означава също, че те не са заинтересовани от нищо.

Какви са вероятните причини за липсата на концентрация при деца?

Икона с номер 1

Недоспиване.

Децата се нуждаят от 10-12 часа сън, за да презаредят и да имат енергия за следващия ден. Когата децата са недоспали, те могат да се разсейват лесно и по-често да правят грешки.

Икона с номер 2

Справяне с емоции, стрес и тревожност.

Има ситуации от живота на децата, които ги карат да се тревожат и това влие на способността им да се фокусират.

Икона с номер 3

Нездравословен режим на хранене и дехидратация.

Ако децата не си набавят достатъчно хранителни вещества, мозъкът им не може да функционира правилно. Също така ако са гладни, не могат да се съсредоточат върху задачите си. Водата е много важна за мозъка и дехидратацията има ясно въздействие върху концентрацията.

Усмихващо се момче, концентриращо се над домашна работа.

Независимо от причината, има начини да помогнете на детето си да остане фокусирано и концентрирано. Всяко дете е различно и затова изисква различен подход. Те имат навици, които може би се налага да бъдат променени. Те също се нуждаят от среда, в която да растат добре. Най-доброто решение е първо да наблюдавате детето си, да си водите бележки и след това да установите рутина, която и двамата ежедневно да следвате.

Икона с номер 1

Създайте среда, свободна от разсейващи фактори.

Когато искате децата Ви да останат концентрирани, първо трябва да премахнете всички устройства, които могат да ги разсеят. Това включва гледането на телевизия, радио, премахване на iPad-и, таблети и телефони от техния обсег. Уверете се, че учебните им материали са близо до тях, за да не се налага да стават, за да ги достигнат. Ако са по-малки, може да приготвите мястото им за учене в кухнята, където да ги наблюдавате и да им помагате. Ако са по-големи, могат да учат в стаята си.

Икона с номер 2

Хранете ги с питателна храна.

Хапването на здравословна храна се свързва с това колко добре децата извършват когнитивни задачи като има различни храни, които допринасят за това. Например, тлъста риба като сьомгата, рибата тон и скумрията, съдържат голямо количество омега-3 киселини, които изострят ума им и поддържат нормалната мозъчна функция и нормално зрение. Супрадин® Кидс съдържа витамини, които указват подкрепа на здравословното израстване на детето и развитието на мозъка му.

Икона с номер 3

Изгответе график, който ще следвате всеки ден.

Важно е детето Ви да знае кога какво се случва, за да може да настрои ума си за моментите, когато ще може да почива и за моментите, когато трябва да се съсредоточи. Например, когато детето се върне от училище може да хапне здравословна следобедна закуска, да поиграе и след това да си напише домашните.

Икона с номер 4

Разделете учебния материал на по-малки секции.

Може да бъде объркващо за Вашето дете като види колко много трябва да свърши. Затова, вместо да го карате да свърши всичко наведнъж, разделете го на по-малки управляеми задачи. Например, вместо да чете цялата глава, детето Ви може да чете страница по страница като има кратки почивки между всяка. След приключването на всяка страница то ще се чувства удовлетворено, което пък може да го мотивира да учи повече. Децата могат да се фокусират за около 15-20 мин., след което прага им на внимание пада. По време на почивките им, трябва да им е позволено да правят нещо съвсем различно, например физически дейности. Комбинирането на физическа дейност с мисловна задача може да бъде много ефективно и да помогне на детето да се фокусира върху следващата задача.

Икона с номер 5

Разберете начина на учене на Вашето дете.

Всяко дете е различно, затова откриването на кой начин на учене е най-добър за тях, може да помогне за повишаване на техния фокус и концентрация. Някои деца учат чрез зрението си, други чрез звуци, а трети чрез практически знания и допир. Важно е да разбирате в коя категория попада Вашето дете. Ако искате Вашето дете по-добре да разбира и обработва информация, изберете метода, който му подхожда най-добре. Следователно придобитото знание ще се затвърди в дългосрочен план вместо в краткосрочен.

Икона с номер 6

Играйте игри за концентрация.

Децата научават много чрез игрите, затова може да е добра идея да въведете някои игри, с които да раздвижите мозъка им. Има някои игри, които изискват мислене, планиране и използването на паметта като кръстословици и пъзели или мозайка.

Не е края на света, ако Вашето дете никога не стои мирно и изпитва трудности да остане съсредоточено за дълги периоди от време. Не се отчайвайте, защото те са само деца в крайна сметка, пълни са с енергия и любопитство. Има начини обаче, с които да им помогнете да останат фокусирани. Можете да го направите като разберете техните нужди, подготвите подходяща обстановка и им осигурите достатъчно витамини чрез балансиран и питателен хранителен режим и добавки като Супрадин® Кидс.  Родителите искат да видят децата си да растат щастливи и здрави. Супрадин® Кидс е най-доброто решение, защото подпомага, както нервната, така и имунната система, а децата Ви със сигурност ще харесат плодовия вкус на желираните мечета.

Разгледайте най-добрите

Продукти за Вашите нужди

Ефервесцентни таблетки Супрадин® Енерджи

Ефервесцентни таблетки Супрадин®Енерджи

Мултивитамин с коензим Q10

Филмирани таблетки Супрадин Енерджи

Филмирани таблетки Супрадин® Енерджи

Мултивитамин с коензим Q10