Храна за ума: Защо витамините от групата В стимулират Вашия мозък

Вашият мозък също се нуждае от храна, а витамините от групата В трябва да бъдат на първо място в менюто Ви

Ако някой изобрети мозъка в днешно време, той ще бъде признат за един от най-великите умове в историята. Това е изключително сложна структура, съдържаща около 100 милиарда неврони с около квадрилион връзки между тях. Това са около 10 000 повече връзки отколкото звездите в галактиката. Много от процесите в него остават загадка, но хората бавно започват да разкриват някои от неговите тайни.

Управлението и контролирането на тази удивителна машина е монументална задача и системите и структурите, които съставляват мозъка, се нуждаят от много допълнителни суровини за да функционират. Сред най-важните от тях са осем съединения – витамини от групата В. Те включват витамини B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин) и заедно изпълняват редица жизненоважни функции за поддържането на работата на нашия мозък.

Витамини от групата В генерират енергия

Като се има предвид сложната структура на мозъка, той се нуждае от голямо количество енергия, за да работи ефективно. Въпреки че съставлява средно само 2% от общото телесно тегло, мозъкът използва около 20% от калориите, усвоявани от организма.

Множество витамини от групата В, включително тиамин, рибофлавин и пантотенова киселина, играят решаваща роля в клетъчните метаболитни процеси, които превръщат храната в енергия, а витамин B12 (кобаламин) стимулира развитието на червените кръвни клетки, които пренасят кислород до мозъка.

Витамини от групата В спомагат за пречистване на кръвта

Аминокиселината хомоцистеин се намира в кръвта и играе важна роля в метаболизма. Когато обаче твърде голямо количество от нея се концентрира в кръвта, тя става токсична и причинява увреждане на фините кръвоносни съдове на мозъка. Проучвания показват, че високите нива на хомоцистеина играят роля за увреждането на мозъка, влошаването на когнитивните показатели и паметта. 

Витамини B12, B6 и B9 помагат за метаболизирането на хомоцистеина, като намаляват концентрацията му в кръвообращението, и помагат за предотвратяване на дългосрочното увреждане на мозъчната тъкан.

Витамини от групата В оказват влияние върху настроението

Мозъчната активност разчита на правилното функциониране на невротрансмитерите – химически вещества, които предават сигналите между мозъчните неврони. Невротрансмитерите се произвеждат в нашите неврони чрез взаимодействие на различни химически вещества, включително няколко витамина от група B. Например, витамин B6 (пиридоксин) помага за образуването на невротрансмитери като допамин, който участва в усещането ни за удовлетвореност, щастие и удоволствие.

От друга страна изчерпването на някои невротрансмитери може негативно да повлияе когнитивната ни способност. Например, хората с ниски нива на допамин може да чувстват умора и депресия, а при ниски нива на серотонин (в образуването на който участват витамините B6, B9 и B12) може да чувстват засилена тревожност и болки по тялото.

Витамини от групата В защитават мозъка

Мозъкът е много сложна структура и се нуждае от непрекъсната поддръжка, за да не изпадне в лошо състояние. Да вземем, например, аксоните. Аксоните са нещо като силикона в микрочипа: те са жиците, които дават възможност на сигналите да се придвижват в мозъка от неврон на неврон.

Те обаче са фини и поради това имат нужда от защитна обвивка, както пластмасовата обвивка около електрическите жици. Тази обвивка е направена от вещество, наречено миелин, което се произвежда с помощта на витамин B12. Увреждането на миелина намалява ефикасността на аксоните и може да причини състояния като замайване, изтръпване и загуба на зрението.

Витамини от групата В обогатяват интелекта

Колкото повече опознаваме нашия мозък, толкова по-удивителни неща откриваме. Едно скорошно изследване показва, че капацитетът на паметта на мозъка е 10 пъти повече отколкото се е считало преди. Според умерената преценка на изследователите, той може да съхранява около един петабайт, приблизително същото количество, необходимо да побере целия интернет!

Витамините от групата В са ключов фактор за достигането до пълния потенциал на мозъка. Те ни поддържат енергични, позитивни и целенасочени всеки ден, като спомагат за дългосрочното здраве на мозъка през целия ни живот.

Източник: https://www.canwelivebetter.bayer.com/health/food-thought-why-b-vitamins-boost-your-brain

Вижте как Супрадин дава енергия за мозъка

L.BG.MKT.11.2018.1354