БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С…

Алкохолни и подсладени напитки в контролирани количества


Когато сме жадни, търсим и пием, естествено, … напитка. Но в действителност често твърде малко се замисляме над това какво наистина представяме като напитка и колко от нея изпиваме на практика. Веднага трябва да се отбележи, че жаждата се утолява основно като пием вода, предвид факта, че сме съставени в голяма степен именно от вода! Днес обаче имаме на разположение широка гама от алкохолни или подсладени напитки, които могат да задоволят и най-различните изисквания откъм вкус, в допълнение към евентуален отговор на стимула на жаждата. Затова нека направим оценка на предимствата и рисковете от употребата на тези напитки, като се опитаме да споделим някои простички препоръки за разумна употреба.

Семейството на алкохолните напитки, съответно съдържащи етанол (или етилов алкохол), включва, както е известно, много широка гама продукти, сред които вино и бира, с умерено или средно високо алкохолно съдържание, а също и ликьорите, които в действителност са спиртни напитки, с други думи имат високо съдържание на алкохол.

Vino image

Виното е напитка или по-скоро „храна в течна форма“, свързано с голям брой исторически внушения и винаги е привличало човешките цивилизации през различните исторически епохи заради своето ухание, аромат и свързаните с него усещания за опиянение, а понякога дори и за промяна на съзнанието. От хилядолетия виното е част от живота на хората, в частност в района на Средиземно море, както по отношение на аспектите на лозарското производство, така и заради биотехнологиите в основата на производството на самото вино.

В България консумацията на вино, макар и с изменения през различните години, остава в значителни количества и е част от хранителните и социални традиции на нашата страна. Поради тази причина е важно да се поясни кои съставки на виното имат благоприятни за здравето характеристики и какви съвети да се дадат за правилната и безвредна употреба на тази напитка. Виното, казано на езика на химията, е разтвор от вода и етанол (алкохол), съдържащ над 6000 химични микро- и макроелементи, получено чрез пълна или частична алкохолна ферментация на гроздовата мъст. Тези химични микро- и макроелементи, сред които ресвератрола, са отговорни за органолептичните характеристики на крайния продукт, наред с различните качества на самото вино, оказващи въздействие върху здравето. На практика етанолът взет отделно, без въздействието на други елементи, в голям процент от случаите би се оказал вреден за здравето на човека.

Виното притежава редица качества, действащи положително на здравето. На практика умерено количество вино по време на хранене подобрява апетита, засилва действието на полезната за храносмилането секреция и увеличава стомашната подвижност и чревната перисталтика. Освен това разумната му употреба помага за дълголетието, като създава защитно действие срещу някои болести. На всички обаче е добре известна токсичността за черния дроб, свързана с приемането на вино в големи количества заради съдържащия се в него алкохол.

Кое е обаче правилното количество вино, което може да се приема, така че алкохолът да не бъде токсичен, а да оказва благоприятен ефект върху здравето? През 1985г. Световната здравна организация определи, че рисковата доза съвпада с прием на алкохол над 75-80 грама дневно, тоест около 1 грам алкохол за всеки килограм телесна маса, което при среден възрастен индивид това съответства по-точно на 70-80 кг. Умерено и безопасно количество съответства на 2-3 чаши вино със средно високо съдържание на алкохол дневно, което варира спрямо възрастта и пола.

Vino image

Бирата, както и виното, е много известна и ценена напитка от хилядолетия насам, с широко разпространение в множество географски области в света. Бирата се счита и цени като храна с интересни здравословни свойства. Тя произлиза именно от основна храна като зърнените култури и съдържа редица полезни вещества. Сред тях бирата съдържа много вода (около 90-93%) и малко алкохол, соли, витамини и известно количество фибри. Освен това е интересно да се отбележи наличието на антиоксиданти, които притежават защитни свойства, сред които са полифенолите. Бирата съдържа алкохол, но като цяло в ниска концентрация (3-5 грама/100 мл.), като това й придава невисока енергийна стойност. Бирата представлява добро допълнение към едно балансирано ястие. Всъщност три нейни характеристики я правят приятна и полезна за употреба с ястия в точните количества: 1) ароматният й и леко горчив вкус, който се съчетава добре с този на много храни, стимулира апетита, като позволява да се оцени по-добре вкуса на храните и, следователно, косвено подобрява храносмилането; 2) въглеродният диоксид, който се съдържа в пяната и 3) ниското съдържание на алкохол, които стимулират стомашната секреция и увеличават действието й върху храносмилането. Следователно бирата може да има интересна и благоприятна роля, ако се консумира в умерено количество и ако е комбинирана с балансирано хранене.

Всички познаваме голямата група на спиртните напитки, която съдържа традиционни ликьори и напитки, пуснати неотдавна на пазара. За тези продукти, като се има предвид, че имат особено високо съдържание на алкохол, се препоръчва много умерена употреба и най-вече от време от време, а не редовно. Да не забравяме, че етанолът има висока енергийна стойност (7 килокалории за грам) и затова приемът на алкохолни напитки се намалява или спира, ако спазваме нискокалоричен хранителен режим. Накрая, винаги се припомня, че ако сме пили алкохолни напитки, не трябва да управляваме моторни превозни средства.

Друга много разпространена категория е тази на подсладените напитки, която включва най-разнообразни продукти, сред които също плодови сокове и чаени екстракти, всички с добавка на захар. Става въпрос за напитки, които, ако се приемат охладени, утоляват само частично чувството за жажда и са ценени предимно заради приятния им вкус. Винаги трябва да четем етикета им, на който е посочено колко захар съдържат. Съветът е винаги да ги пием в умерено количество и не редовно. Всъщност прекомерният прием на захари, и най-вече на прости захари за дълъг период от време, може да бъде особено опасен за здравето и да спомогне за развитието на наднормено тегло и на захарен диабет при населението от всички възрасти, включително и при най-младите. Както е известно, захарта увеличава съдържанието на глюкоза в кръвта (кръвна захар), с последващо увеличение на нивото на инсулин, което спомага за увеличаването на мастната тъкан. Освен това захарта внася в организма около 4 килокалории/грам и затова тези напитки добавят калории към храненето ни, без да забележим това. Някои от тези напитки са налични и във варианти без захар, но с други подсладители: става въпрос за очевидно разрешени и безопасни вещества, особено ако се приемат в умерено количество.

Vino image

Вижте как Супрадин помага да се рехидратирате и да набавите необходимите Ви за деня витамини и минерали.